Beide lessen en tests werden echter opgeschort nadat de lockdown op 23 maart was aangekondigd om de verspreiding van het Coronavirus te helpen voorkomen, en de impact was dramatisch.

 

Als gevolg hiervan werden in maart 2020 slechts 82.916 rijexamens afgelegd – een daling van 40% ten opzichte van maart 2019, toen 136.783 werden afgelegd.

 

Sinds de aankondiging dat rijlessen en theorie-examens zullen worden hervat (te beginnen met Engeland op 4 juli), gevolgd door praktische tests (22 juli), is er buitengewoon veel vraag vrijgekomen.

 

Terug stuiteren

De AA Driving School, die ook de British School of Motoring beheert, meldde een toename van meer dan 500% in de vraag naar lessen, terwijl meer dan 10.000 aspirant-leerlingen zich al op de wachtlijst voor rijlessen hadden gezet tijdens lockdown.


 

Bovendien voorspelt de school de komende maanden een constante vraag naar lessen.

 

In de week die op 6 juli begon, was er ook een recordaantal aanvragen en boekingen bij de Bill Plant Driving School, met een piek op 6 juli via internet – vier keer het aantal verzoeken om te leren rijden dan een typische juli-week in 2019.

 

De vraag vertoonde geen tekenen van vertraging met de wekelijkse vragen die meer dan het dubbele waren van een normale week in 2019.

 

“Het is geweldig dat duizenden leerlingen snel weer in het rijtje van rijlessen zijn en geen van de nieuwe maatregelen hun leerproces laten stoppen”, zegt Tom Hixon, hoofd van de instructeurondersteuning bij Bill Plant Driving School.

 

Bovendien blijkt uit voorlopige gegevens voor de aanvraag van vergunningen voor juni 141.511 nieuwe vergunningen, vergeleken met 85.716 voor dezelfde maand vorig jaar – nog een goede indicatie dat de vraag herstelt na de COVID-19-lockdown.

 

“Nieuw normaal”

Instructeurs en studenten zullen moeten wennen aan nieuwe regels die zijn ingevoerd om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan en beide partijen veilig te houden.

 

Gareth Llewellyn, CEO van DVSA, zei: “Het is van cruciaal belang dat lessen en tests alleen worden hervat als dat veilig is en in overeenstemming met het advies van de regering.”

 

De overheidsbegeleiding is duidelijk voor rijexamencentra en examinatoren, maar advies voor rijscholen staat open voor meer interpretatie.

 

Rijles en veiligheidsmaatregelen voor tests omvatten waarschijnlijk het volgende:

 

Alle leerlingen moeten voorafgaand aan hun rijles en test worden gecontacteerd om er zeker van te zijn dat ze zich goed voelen en symptoomvrij zijn

Voor en na elke les moeten alle lesvoertuigen grondig worden ontsmet (vooral de belangrijkste contactpunten)

 

Rij-instructeurs wordt aangeraden om tijdens elke les persoonlijke beschermingsmaskers en handschoenen te dragen, terwijl leerlingen ook gevraagd moeten worden om ook een masker te dragen

 

Er mag geen airconditioning worden gebruikt tijdens de lessen en de auto moet goed geventileerd blijven – bij voorkeur met de ramen open tijdens de les

Er mag geen handdruk zijn en sociale afstand moet buiten het voertuig worden gehandhaafd

Handboeken mogen niet langer worden uitgewisseld tussen instructeurs en leerlingen – en ook geen ander materiaal, zoals pennen, mogen worden gedeeld

 

Leerlingen moeten worden aangemoedigd om waar mogelijk elektronisch te betalen. Als het niet mogelijk is, moeten de handen worden ontsmet nadat het geld is overgemaakt

Instructeurs en leerlingen moeten mogelijk kleding dragen die armen en benen bedekken

Het National Associations Strategic Partnership, een vertegenwoordigend orgaan gericht op het behartigen van de belangen van erkende rij-instructeurs (ADI’s), heeft zijn eigen gedetailleerde advies voor instructeurs uitgebracht, maar het is de moeite waard om te lezen als je ook een leerling bent.

 

Ambitie stimuleren

Afgaande op de feedback van rijscholen, is er geen tekort aan mensen die zich inschrijven voor lessen, zelfs met de beperkingen. Het lijkt er inderdaad op dat het voor sommigen belangrijker is dan ooit om uzelf veilig van A naar B te kunnen vervoeren.

 

Neem Olivia, 15 jaar oud, uit Staffordshire, die les krijgt bij Young Driver – de grootste rijschool voor jongeren onder de 17 jaar in het Verenigd Koninkrijk – waar jonge mensen zelfverzekerde, betere chauffeurs kunnen worden op meer dan 70 privélocaties.

 

“Ik was een beetje zenuwachtig over hoe een rijles zou zijn vanwege het Coronavirus, maar Young Driver maakte de les net zo leuk en nuttig als altijd”, zei Olivia.

 

“Zowel de instructeur als ik droegen maskers en alles werd schoongemaakt en handen ontsmet. Het is heel fijn om weer iets te kunnen doen dat ik leuk vond voordat de lockdown begon en ik kijk uit naar mijn volgende les!”

 

Het is echter onvermijdelijk dat de veiligheidsmaatregelen en het risico sommige aspirant-chauffeurs hebben afgeschrikt – vooral mensen met gezondheidsproblemen, zwangere vrouwen en senioren.

 

“Leren autorijden is een individuele keuze en er zijn misschien mensen die op dit moment geen prioriteit willen geven aan lessen”, aldus Ellie Rendellvan de Rijschool AA.

 

“Sommige leerlingen die samenwonen met iemand die afschermt, kiezen er bijvoorbeeld misschien niet voor om op dit moment les te nemen.

 

“Anekdotische feedback van instructeurs suggereert dat leerlingen niet zijn afgeschrikt door de ongekende situatie en vertrouwen hebben in onze veiligheidsmaatregelen en begeleiding. Als de leerlingen eenmaal gewend zijn geraakt aan het dragen van een masker, is de rest gewoon zeilen. ”

 

Wees geduldig

De DVSA introduceert een nieuw prioriteitssysteem voor rijexamens, waarbij degenen die het langst hebben gewacht als eerste een test aangeboden krijgen, terwijl nieuwe leerling-bestuurders langer zullen moeten wachten.

 

Studenten ontvangen een e-mail met het verzoek om online te gaan en een gewenste datum en tijd te kiezen.

 

Het “kan enkele weken duren” om een ​​e-mail te ontvangen, hangt echter af van wanneer de test oorspronkelijk was gepland.

 

Om de achterstand weg te werken, kun je momenteel geen nieuwe rijexamen boeken als je er nog geen had geboekt voordat je werd vergrendeld.

 

Financiële hit

Naast de leerling-chauffeurs die opfrissingssessies moeten volgen om bij te praten na lockdown, wordt geschat dat tienduizenden theorie-tests zijn verlopen tijdens lockdown terwijl alleen sleutelmedewerkers hun praktijktest konden afleggen. online auto theorie ervaren.

 

Omdat je in de afgelopen twee jaar een theorie-examen moet hebben afgelegd om de meeste soorten rijexamens te kunnen boeken, zullen veel studenten nieuwe certificaten voor theorie-examens moeten halen.

 

De DVSA zegt juridisch gezien dat een theorie-testcertificaat in geen geval kan worden verlengd, dus helaas moet je boeken en betalen om nog een theorie-examen af ​​te leggen als je in deze categorie valt. mijn.cbr.nl inloggen voor duidelijkheid.

 

In Noord-Ierland is echter aangekondigd dat leerlingbestuurders met een theorie-examencertificaat dat afloopt tussen 1 maart en 31 oktober 2020 een verlenging van acht maanden krijgen.